Salderen

Salderen is terugleveren, maar hoe gaat dat nu eigenlijk?

Als u saldeert, levert u elektriciteit terug aan het net. Dat is duurzame elektriciteit die u zelf opwekt. De hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit trekt uw energiebedrijf af van de hoeveelheid die u verbruikt hebt. Dat heet salderen. U mag tot 5000 kWh teruggeleverde elektriciteit van uw eigen verbruik aftrekken.

Hebt u meer verbruikt dan u via uw aansluiting teruglevert?

Dan brengt het energiebedrijf het energieverbruik wat overblijft bij u in rekening. Alleen over dit resterende verbruik wordt het leveringstarief en energiebelasting in rekening gebracht.

Levert u meer terug dan 5000 kWh, maar niet meer dan u verbruikt?

Dan verrekent het energiebedrijf de eerste 5000 kWh opgewekte elektriciteit met uw energieverbruik. Dat is verplicht. Voor de overige teruggeleverde elektriciteit krijgt u een terugleververgoeding. Dat is een bedrag dat u per kWh teruggeleverde elektriciteit krijgt van het energiebedrijf. Voor de energiebelasting is saldering mogelijk voor uw hele verbruik.

Levert u meer terug dan u verbruikt, maar niet meer dan 5000 kWh?

U kunt de teruggeleverde elektriciteit over uw hele verbruik salderen. U krijgt voor wat overblijft van de teruggeleverde elektriciteit een terugleververgoeding. Negatieve saldering is niet mogelijk.

Zie voorbeelden

Let op

U moet de elektriciteit via dezelfde aansluiting terugleveren als waarmee het energiebedrijf u elektriciteit levert. Alleen dan is saldering mogelijk. Verder gelden de regels voor saldering en terugleververgoeding alleen als u een kleinverbruikersaansluiting hebt. Dat is een aansluiting tot 3x80Ampère.

Wilt u meer weten kijk dan eens naar 4 voorbeelden van salderen.

Bron: Consuwijzer.nl