Duurzame energie voor warm tapwater

Zelf warmwater maken

Duurzame energie opwekken met een warmtepomp boiler

De warmtepomp boiler is een veelgebruikte methode voor het duurzaam opwekken van energie. Door middel van een geïntegreerde warmtepomp kan een boiler de temperatuur halen uit de omgevingslucht of in dit geval de opstellingsruimte. Hiervoor zijn dus geen collectoren noodzakelijk. Als back-up wordt hiervoor een verwarmingselement gebruikt.

Het gebruik van collectoren

Echter zijn er nog meerdere opties. Zo is het ook mogelijk om van collectoren gebruik te maken. Bij collectoren kan er van de warmte van de zon gebruik gemaakt worden. Door deze warmte op te slaan in onze boiler kan de warmte worden gebruikt wanneer het nodig is.
Glycol is de stof die stroomt door de collectoren. Dit is in feite water met antivries. Door dit water op te warmen naar een uitermate hoge temperatuur, kunnen we er door het gebruik van een warmtewisselaar voor zorgen dat het schone tapwater verwarmt wordt, zodat dit water kan worden gebruikt tijdens het douchen, het doen van de afwassen en het vullen van ons bad.

Zonneboiler met een hoog rendement CV-ketel

Tot slot kan er ook gebruik gemaakt worden van een zonneboiler samen met een hoog rendement CV-ketel. Op het moment dat er dan een back-up nodig is, wordt deze via de CV-ketel verkregen in plaats van via een elektrisch verwarmingselement.

Uiteraard is het in al deze situaties belangrijk dat er zuinig om wordt gegaan met ons warmwater. Ook daarvoor zijn verschillende mogelijkheden voorhanden. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een besparende douchekop.