Wat kost een slimme meter?

Uw netbeheerder plaatst de slimme meter gratis

Uw netbeheerder plaatst de slimme meter gratis. Als u zelf om een slimme meter vraagt dan kunnen er wel kosten aan verbonden zijn.

De netbeheerder plaatst de slimme meter gratis. Vraagt u zelf om een slimme meter? Dan kunnen er wel kosten aan de plaatsing verbonden zijn. De netbeheerder mag dan voor de plaatsing van de slimme meters voor elektriciteit en gas samen maximaal EUR 72,60 vragen. Bij plaatsing voor 1 oktober 2012 is dit maximaal EUR 71,40. Hebt u geen gasaansluiting? Dan kost de plaatsing van de slimme meter voor elektriciteit maximaal EUR 67,76. Bij plaatsing voor 1 oktober 2012 is dit maximaal EUR 66,64. De bedragen verschillen vanwege de BTW-verhoging per 1 oktober 2012.

Hebt u de slimme meter geweigerd of laten uitzetten? Dan mag de netbeheerder kosten in rekening brengen om de slimme meter alsnog te installeren of aan te zetten. Vraag dit na bij uw netbeheerder. Ook blijft u net als nu meterhuur betalen. De meterhuur voor een slimme meter is niet hoger dan voor de huidige meters. De meterhuur wordt jaarlijks door de Energiekamer NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) vastgesteld.

Wat zijn mijn rechten en plichten bij de slimme meter?

Krijgt u een aanbod om uw gasmeter en uw elektriciteitsmeter te vervangen door een slimme meter? Dan kunt u kiezen uit de volgende mogelijkheden.

De slimme meter staat aan

De netbeheerder plaatst bij u in huis een slimme meter. Deze slimme meter staat aan. Dat betekent dat uw netbeheerder uw meterstanden op afstand zal lezen op de volgende momenten:

  • een keer per jaar voor uw jaarafrekening,
  • zes keer per jaar (om de twee maanden) voor het verbruik- en kostenoverzicht,
  • als u overstapt naar een ander energiebedrijf of verhuist,
  • wanneer dat noodzakelijk is voor het beheer of onderhoud van het energienet.

Als de meter aan staat, hoeft u dus zelf geen meterstanden meer door te geven aan uw energiebedrijf. Ook hoeft er geen meteropnemer meer bij u langs te komen. Schrijffouten bij het doorgeven of geschatte meterstanden op de energierekening behoren hiermee tot het verleden. Overstappen naar een ander energiebedrijf wordt hiermee nog makkelijker. U ontvangt standaard om de twee maanden een overzicht met daarop uw energieverbruik en indicatieve kosten van die periode. Uw netbeheerder mag de meter niet vaker lezen. Tenzij u daar zelf voor kiest en toestemming voor geeft.

De slimme meter staat uit

De netbeheerder plaatst bij u in huis een slimme meter, maar u laat de functie voor op afstand aflezen uit zetten. Uw netbeheerder kan dan niet uw meterstanden op afstand aflezen. Voor de jaarafrekening en wanneer u overstapt of verhuist, moet u zelf de meterstanden doorgeven. Ook ontvangt u geen tweemaandelijks kosten- en verbruiksoverzicht. Let op: u kunt dit altijd weer wijzigen. U bepaalt zelf of u later alsnog de slimme meter aan laat zetten. Uw netbeheerder mag hiervoor kosten in rekening brengen.

Zelf uw energieverbruik volgen

De netbeheerder plaatst bij u in huis een slimme meter. En u laat de meter uit zetten. Maar u wilt toch graag informatie over uw energieverbruik. Dat is mogelijk zonder dat uw netbeheerder op afstand uw verbruik kan zien. U kunt zelf al uw meterstanden uit de meter lezen wanneer u wilt. Dat kan als u bijvoorbeeld een ‘in home display’, mobiele telefoon of website aan uw slimme meter koppelt. Deze informatie geeft u inzicht in uw verbruik. Hiermee wordt energie besparen makkelijker.

De slimme meter weigeren

U hebt het recht een slimme meter te weigeren. Dan houdt u uw oude gasmeter en elektriciteitsmeter. U ontvangt dan geen tweemaandelijks kosten- en verbruiksoverzicht. En u moet zelf uw meterstanden doorgeven aan het energiebedrijf voor de jaarafrekening, als u verhuist of als u overstapt naar een ander energiebedrijf. Mocht u later toch besluiten een slimme meter aan te vragen, dan mag de netbeheerder u hiervoor kosten in rekening brengen.