This is the default blog title

This is the default blog subtitle.

Zonnepanelen in de glastuinbouw

Zonnepanelen

Hoe verduurzaam ik mijn glastuinbouwbedrijf?

Duurzaam ondernemen is de afgelopen jaren een steeds groter thema geworden binnen de glastuinbouw. En natuurlijk is iedere glastuinbouwer zich ervan bewust: die enorme energierekening aan het einde van de maand. Uw bedrijf verduurzamen met behulp van zonnepanelen helpt zowel het milieu als uw portemonnee. Het enige dat u nodig heeft is een leeg dak (bijvoorbeeld van uw schuur of loods) of een ongebruikt stuk grond.

Hoe financier ik de verduurzaming van mijn bedrijf?

De aanschaf van zonnepanelen vraagt een flinke investering, maar deze verdient zich al binnen enkele jaren terug. Toch kunnen veel bedrijven ondanks overheidssubsidies deze investering niet uit eigen middelen betalen. Dit geld hebben zij immers nodig voor de bedrijfsvoering.

Het is daarom heel gangbaar om hiervoor een zakelijke lening af te sluiten. Ook leasen is een veelgebruikte mogelijkheid. In beide gevallen maakt u direct gebruik van de voordelen zoals een lagere energierekening, terwijl u maandelijks slechts een klein bedrag per maand betaalt. De belangrijkste voordelen op een rijtje:

  • Geen grote investering, wel direct besparen op energiekosten.
  • U profiteert van belastingvoordeel.
  • Uw bedrijf houdt voldoende liquide middelen in kas.
  • U draagt direct bij aan een beter milieu.

Transparante zonnepanelen zijn de toekomst

De ontwikkeling van zonnepanelen heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan. Inmiddels
zijn er transparante zonnepanelen op de markt. Architecten en bouwbedrijven maken er al gretig gebruik van om aan de esthetische eisen van hun klanten te kunnen voldoen. Maar deze zijn natuurlijk ook prima toepasbaar in de glastuinbouw. Inmiddels lopen er diverse testen met semi-transparante zonnepanelen voor de glastuinbouw. De eerste resultaten zijn hoopgevend. Een belangrijke ontwikkeling, maar vooralsnog toekomstmuziek.

Hulp bij de aanschaf van zonnepanelen

Bent u enthousiast geworden en wilt u meer weten over het plaatsen van zonnepanelen om uw bedrijf te verduurzamen. Neemt u dan altijd contact op met een professional. Zij kennen de weg in subsidieland en kunnen u adviseren bij het vinden van de beste zonnepanelen voor glastuinbouwers.