This is the default blog title

This is the default blog subtitle.

Wat kost een airconditioning?

Wat kost een airconditioning?

Is een airco eigenlijk duur in gebruik?

Steeds warmer wordende zomers doen de vraag naar airco’s toenemen. Vrijwel iedereen wil het eigenlijk wel, maar vraagt zich tegelijkertijd af of het wel rendabel is. Ergo wat kost het gebruik van een airco eigenlijk? DIBEA geeft u het verlossende antwoord. Lees gauw verder.

Kosten airco per uur

We gaan niet flauw doen door het antwoord op de vraag onderaan dit blog te zetten. We vallen gewoon meteen met de deur in huis met de kosten van een airco per uur. De exacte kosten voor uw situatie kunnen we hier natuurlijk niet geven, maar we geven u een indruk van de kosten. In een slaapkamer van 16m2 verbruikt een airco plusminus 0,75 KW per uur aan stroom (0,75 kWh). 1 kWh kost € 0,185. Wanneer u één uur de airco aan heeft staan, dan kost u dit 0,75 x 0,185 = € 0,13875, ofwel 14 cent per uur.

Kosten airco op jaarbasis

Wanneer u in de zomer de airco bijvoorbeeld vijftig dagen 8 uur aanzet, dan kost u dat 0,13875 x 8 x 50 = € 55,50 op jaarbasis. Stel dat u zonnepanelen heeft en daarmee overcapaciteit heeft, dan kunt u die elektriciteit inzetten voor uw airco en dan betaalt u helemaal niets!

Verwarmen met uw airco

Normaal gesproken gebruikt u uw airco voor koude lucht. Maar u kunt er ook mee verwarmen! En dat is niet ongunstig, zeker als u het vergelijkt met verwarmen met een radiator. En airco heeft een ruimte zeer snel verwarmd. En daarin zit het grote voordeel. Doorgaans bezoekt u een kamer boven in uw huis minder vaak dan de ruimtes beneden, zoals de woonkamer en keuken. Het is dus onzin om in de winter de bovenverdieping ook te verwarmen. Met een moderne airconditioning kunt u woning per ruimte snel en effectief verwarmen. De airconditioning kan het verwarmen overnemen van een radiator en dat is energiezuiniger dan op gas.

Lees ook onze andere slimme verkoelende of verwarmende tips in de blogs op onze website.